فال و جادو و طالع‌بینی تا چه اندازه درست است؟ چون پیشگویی آنها در مواردی درست است؟
افعال در عالم، همیشه به صورت عادی و به طوری طبیعی انجام نمی‌ گیرد. گاهی ما کارهای خارق‌ العاده و غیرطبیعی و غیرعادی نیز مشاهده می‌ کنیم. بسیاری از این کارهای خارق‌ العاده، دارای اسباب و عوامل طبیعی می‌ باشند. حال چه این اسباب طبیعی، آشکار باشند، مانند وزنه‌ برداری که خارج از توان انسان عادی است. و چه اینکه این اسباب طبیعی، پنهان از دیگران باشد. مانند شعبده‌ هایی (چشم‌ بندی) که امروزه رایج می‌ باشد.

در اولی سبب که همان تمرین زیاد می‌ باشد، آشکار است. اما در دومی سبب پنهان از چشم افراد می‌ باشد. برخی دیگر از کارهای خارق‌ العاده، عوامل غیرطبیعی و غیرعادی دارند، که مستند به هیچ سبب از اسباب طبیعی و عادی نیستند، مانند: خبر دادن از آینده، ایجاد اختلاف بین افراد و یا جابجایی اشیاء بدون تماس از راه دور. ما یا خود شاهد این قبیل اعمال بوده‌ ایم یا به تواتر از دیگران شنیده‌ ایم.
به هر حال اینگونه اعمال قابل انکار نمی‌ باشد. اگر در طریقه انجام ریاضت‌ هایی که قدرت بر این خوارق را یاد می‌ دهند، دقت کنیم، و نیز تجارب علنی و ارادة اینگونه افراد را در نظر بگیریم. برایمان معلوم می‌ گردد که اینگونه کارها، مستند به قوت اراده، و شدت ایمان به تأثیر اراده است.

معانی لغوی: ؟
فال و طالع‌ بینی، مترادف کهانت مستند و به معنای «پیشگویی از آینده» است.1 و جادو مترادف سحر است به معنایِ «واقعی جلوه دادن امر باطل و غیر واقعی2

معنای اصطلاحی: 
کهانت: کهانت، خبر دادن از امور آینده و پیشگویی کردن است، به گمان اینکه این اخبار، از بعضی طوایف جن به او رسیده است. یا به گمان اینکه از روی مقدمات و اسبابی که می‌ شناسد از آنها امور آتیه را می‌ دانند. مثل اینکه از کلمات و حالات و رفتار سؤال‌ کننده، پی به بعضی از امور آتیه یا خفیة او می‌ برد. پس کاهن کسی است که برای او صاحب رأیی از طایفه جن باشد که امور مخفی را خبر می‌ دهد. مثلاً فلان مال دزدیده شده کجاست یا دزد آن کیست؟ یا گمشده کجاست؟ یا قاتل فلان شخص کیست؟
سحر: عبارت است از نوشتن یا خواندن «أوراد» مخصوص یا سوزانیدن با آتش و دود کردن چیزهای مخصوص، یا نقش کردن صورت یا دمیدن یا گره زدن، یا چند چیز را به وضع خاصی در جاهایی دفن کردن به طوری که در بدن یا قلب یا عقل شخص سحر شده اثر کند. مثل اینکه اگر غائب باشد او را حاضر کند یا اینکه او را خواب و بیهوش کند. یا ایجاد محبت یا دشمنی بین او و دیگری کند، مثل بستن مرد از زن و جدایی بین آنها انداختن.

سحر و کهانت از منظر فقه و احادیث:3
به اتفاق جمیع فقهاء کهانت حرام است و همچنین تحصیل کهانت و عمل به آن و رفتن نزد کاهن برای کهانت نیز حرام است. و همچنین یاد گرفتن سحر و یاد دادن آن به دیگری و عمل کردن به آن و رفتن نزد ساحر برای عمل سحرش حرام است. در حدیثی رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله ـ می‌ فرماید: «کسی که نزد ساحر یا کاهن یا دروغگویی برود، در حالی که آنچه را که می‌ گویند، تصدیق‌ کننده باشد، به تمام کتاب‌ های آسمانی که خدا فرستاده، کافر شده است.»4

صلاح مردم در ندانستن آتیه است
باید دانست که در تحریم کهانت و نظایر آن، حکمت‌ ها و مصلحت‌ ها است. از آن جمله خداوند حکیم نخواسته است که بشر از غائبات و حوادث آینده باخبر شود. و صلاحش در ندانستن آنها است. زیرا اگر خوب و موافق میل باشد، با دانستن آن، زودتر به او نمی‌ رسد. و نیز ممکن است که آن حادثه نیک، مشروط به بجا آوردن کار خیری از قبیل دعا، و صدقه باشد و شخص در اثر بجا نیاوردن، محروم گردد و آن امر خیر واقع نگردد. اگر آن حادثه، بد و خلاف میل باشد از دانستن آن سخت ناراحت می‌ شود. با اینکه محتمل است که از حوادث حتمی نباشد، و چه بسیار حوادث مترقبه‌ ای که به برکت دعا و صدقه و امور خیر برطرف گردیده. مانند برطرف شدن بلا از قوم یونس پس از نزدیک شدن آن، به سبب توبه و دعا، چنانچه در قرآن مجید خداوند متعال بیان فرموده است.5

بحث فلسفی:6
شکی نیست که اشخاصی یافت می‌ شوند که کارهای خارق‌ العاده‌ ای انجام می‌ دهند و پس از دقت معلوم می‌ شود که غالب آنها اسباب طبیعی دارد. به این ترتیب که یک قسمت از این نوع کارها بوسیله عادت و تمرین زیاد صورت می‌ گیرد. مثل اینکه، دیده می‌ شود بعضی از افراد سموم کشنده‌ ای را می‌ خورند و در آنها اثر نمی‌ کند یا اشیای فوق‌ العاده سنگینی را از زمین بر می‌ دارند یا روی طناب در هوا راه می‌ روند. قسمت دیگر، معلول یک سلسله علل طبیعی مرموزات که مردم از آن بی‌ خبرند. مثل آنکه افرادی در وسط آتش می‌ روند و نمی‌ سوزند و علتش این است که ماده نسوز مخصوصی روی بدن خود قبلاً‌ مالیده‌ اند. قسمت دیگری از آنها در اثر تردستی و سرعت و مهارت زیاد در عمل است که از نظر پنهان می‌ ماند. یعنی عملی را چنان به سرعت انجام می‌ دهند که انسان خیال می‌ کند با یک علت غیر طبیعی ایجاب شده و اسباب و علل عادی آنرا نمی‌ بینند. مانند شبعده‌ بازی‌ ها و چشم‌ بندی‌ هایی که بعضی انجام می‌ دهند. ولی بعضی کارهای خارق‌ العاده را نمی‌ توان معلول اسباب عادی دانست مانند خبرهای غیبی مخصوصاً پیشگویی‌ هایی که نسبت به آینده می‌ شود یا ایجاد محبت و عداوت میان دو نفر، بستن و باز کردن، احضار ارواح، حرکت دادن بعضی اشیاء به نیروی اراده و امثال آنها که مرتاضان انجام می‌ دهند. پس از دقت معلوم می‌ شود که تمام آنها از نیروی اراده و اعتقاد به تأثیر سرچشمه می‌ گیرد. هنگامی که علم قطعی به چیزی پیدا شد، در حواس انسان تأثیر کرده و به آنچه قطع پیدا کرده، در مقابلش مجسم می‌ شود. برای حصول چنین تأثیراتی لازم است که شخص، علم قطعی به وجود آنچه مورد نظر اوست داشته باشد. اما مطابق بودن این علم با واقع لزومی ندارد. مثلاً‌ افرادی که تسخیر کواکب می‌ کنند، معتقدند ارواح مخصوصی به کواکب آسمانی مربوطند که به وسیله آنها می‌ توان کارهایی انجام داد. اگرچه ممکن است در چنین تشخیص به خطا رفته باشند، لیکن چون علم قطعی دارند، مؤثر می‌ گردد. کسی که دارای چنین ارادة مؤثری است اگر متکی به قدرت روح و شخصیت خود باشد (مانند اغلب مرتاضان)، طبعاً نیروی اراده و تأثیرش محدود و مقید است. اما اگر صاحب آن اراده، به خدا متکی باشد، مانند انبیاء و اولیاء، چنین اراده مقدسی هیچگونه استقلالی از خود ندارد، طبعاً یک اراده نامحدود و ربانی است و تأثیرش حدود و قیودی ندارد. اراده‌ ای که متکی به خود است نه به خدا، اگر توأم با استمداد از روح یا جن و مانند آن باشد، کهانت نام دارد. و اگر با دعا و «أوراد» و مانند آن همراه باشد، سحر نامیده می‌شود.
بنابراین اینگونه کارها معلول تأثیر اراده است. و با تفاوت اراده از نظر قوت و ضعف، آثار آنها هم متفاوت است. لذا ممکن است یکی اثر دیگری را از کار بیندازد، چنانچه معجزه، سحر را باطل می‌ سازد.

اذان خدا در تأثیر:7
پس از آنکه پذیرفتیم، سحر تأثیر دارد و اثر آن در خارج نیز می‌ تواند باشد، حال سؤال این است که آیا وقوع و تأثر، خلاف قوانین و سنن جاری در نظام هستی نیست؟ آیا در صنع خدا و قوانین و مقدرات خدا خللی ایجاد نمی‌ کند؟ آیا با ربوبیت و توحید افعالی منافاتی ندارد؟ 
جواب این است که سحر تکویناً مؤثر است، لکن تأثیرگذاری آن مستقل از سنت الهی و بیرون از قانون سبب و مسبب نیست. بلکه مشمول قانون عام علیّت است و تأثیر آن با اراده ربوبی خدای سبحان و توحید افعالی منافاتی ندارد. زیرا سحر جزو مقدرات الهی است و بدون اذن خدا. هیچ ساحری نمی‌ تواند به کسی آسیبی برساند. بنابراین، تأثیر سحر، به سبب حائل نشدن اراده خداوند بین سبب و مسبب است. پس مشخص شد که سحر و مانند آن، به اذن خداوند تحقق پیدا می‌ کند و بدون اذن او بی‌ اثر است. حال سؤال این است، اگر خداوند از سحر راضی نیست و آن را حرام نموده است، پس چرا اذن به این کار می‌ دهد؟ جواب این است که، اذن در این مسأله اذن تکوینی است نه اذن تشریعی. همانگونه که غیبت و شراب‌ خوری از لحاظ شرعی ممنوع است ولی از لحاظ تکوینی مأذون می‌ باشد. بله اگر خداوند کارهایی مثل شرابخواری را از لحاظ تکوین ممنوع کند به این معنا که هیچ کس نتواند شراب بخورد، زمینه امتحان برچیده می‌ شود. و همه به صورت اجباری این اعمال را ترک می‌ کنند، در نتیجه زمینه‌ ای برای تکامل اختیاری انسان فراهم نخواهد شد. بنابراین، خداوند اذن تکوینی در سحر و مانند آن داده است تا انسان‌ها را بوسیله آن امتحان نماید. و این عین حکمت خداوند است. و خداوند با اینکه زمینه امتحان را برای ما فراهم نموده است، اما ما را از این معصیت برحذر نموده است.

احکام مربوطه:
حضرت آیة الله مکارم شیرازی در مورد فال فال گیری و جادوگری و شعبده بازی چنین می گوید:
1. فال و جادو: رجوع به فالگیرها و جادوگران حرام است و پول گرفتن آنها در برابر این کارها جایز نیست.
2. شعبده بازی: بازیهایی که به عنوان نمایش و سرگرمی و تفریح در بعضی مجالس مشاهده می شود که تردستی و زرنگی شخص را نشان می دهد و غرضی جز آن در کار نیست اشکالی ندارد اما اگر برای اغفال مردم باشد نوعی از سحر است که کسب آن حرام و وضو در آن مجلس هم حرام است.8


پی نوشت: 
1) لغت‌ نامه دهخدا.
2) همان.
3) گناهان کبیره، ج دهم، شهید دستغیب، بحث سحر، ص 77، انتشارات اسلامی، سال چاپ 75.
4) سفینة البحار، ج 1، ص 605.
5) سوره صافات، 140ـ149.
6) المیزان، ج 1، انتشارات اسلامی، علامه طباطبایی، سوره بقره، آیه 102.
7) تنسیم، حضرت آیة الله جوادی، ج 5، ص 727، ناشر: اسراء، نوبت چاپ: اول، سال 83.
8) مجموعه استفتائات جدید، حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی، تهیه ابوالقاسم علیان نژادی، ناشر مدرسه الامام علی بن ابیطالب، چاپ دوم 1376، صص 157-156.