دانش آموزان پاسخ می دهند: چرا تقلب؟!
ترس از حقارت و سرزنش
به دلیل ترس از گرفتن نمرة کم در درس و تحقیر شدن پیش دانش آموزان و خانواده
از نظر من علت فراگیر شدن این شیوه بی توجهی بعضی از مراقبان امتحان و سوءاستفاده دانش آموزان از مکان های مختلف که دور از دید مراقبان است.
جوگیر می شویم!
1. از روی غرور و خودخواهی
2. برای بالا رفتن سطح نمرة امتحان
3. جوّ کلاس؛ بچه هایی که تقلب می کنند او را هم جو فرامی گیرد.
4. در بعضی مواقع که دانش آموزی درس نخوانده، تقلب می کند.
5. یک نوع بیماری روانی و عادت برای بعضی دانش آموزان شده است.
نمی دونی چه لذتی دارد!
زیرا لذتی که در تقلب است در .... نیست!
واقعاً چه صفایی داره تقلب. آخر حال و هوله!
قبل از امتحان هیچ نگاهی به جزوه و کتاب نیندازی و بیایی بهترین نمره رو بگیری! یعنی آخرشه؛ خیلی حال می ده. و اما چرا بروبچ به تقلب پناه آوردند؟ بی توجهی اساتید به تقلب و بی خیالی بعضی از آن ها، حتی در مواقعی که تقلب کردن دانش آموزان را می بینند اما هیچ واکنشی نشان نمی دهند.
اضطراب و دلهره
به نظر من کسانی دست به کارهایی مانند تقلب می زنند که یا درس خود را به خوبی نخوانده اند و یا اضطراب و دلهرة زیادی دارند که اگر نمرة بالایی نگیرند، از طرف خانواده و فامیل سرزنش شوند. برای همین، این کار خیلی بد را که شاید آخر آن خیلی خوشایند هم نباشد، در پیش می گیرند.
درس ها سخت است!
چون در س ها بسیار سخت است و تقلب در پیش روی معلم بسیار آسان! دانش آموز می بیند نمی تواند یاد بگیرد مجبور به تقلب می شود که راه بسیار آسانی برای گرفتن نمره است.
یعنی ما شجاعیم!
علت اصلی این کار عدم مطالعه است. علت های دیگری هم دارد مثل: کسانی که تقلب می کنند در نزد بعضی دانش آموزان شجاع به نظر می رسند. دوم این که این کار در بین بعضی دانش آموزان عادت شده است و با وجود این که مطلب را بلد هستند بازهم تقلب می کنند! هم چنین مهارت زیاد دانش آموزان در این کار و کم توجهی معلم ها، تقلب در بین بچه ها زیاد شده است.
مشکلات خانوادگی
زیرا معلمان امروزی زیاد سخت گیری نمی کنند و دانش آموزان زمینه را برای تقلب فراهم می یابند و دیگر این که امروزه بسیاری از دانش آموزان، مشکلات مالی و یا دیگر مشکلات تحصیلی دارند و وقت کافی برای درس خواندن ندارند و در امتحانات تقلب می کنند. دیگر این که درک مطلب درسی و یا کتابی برای آن ها مشکل است و نمی توانند آن ها را به خوبی به ذهن خود بسپارند؛ به همین خاطر به فکر تقلب می افتند.
تقلب بنویسیم اما تقلب نکنیم
مسلماً واژة تقلب در میان دانش آموزان، دبیران و ... واژه ای ننگین محسوب شده و همة نسبت به آن دید منفی دارند.
اما به نظر من تقلب روشی برای فهم بهتر مطالب محسوب می شود. لذا دانش آموزان با حداقل یک بار نوشتن تقلب می توانند مطالبی که بعضاً مهم هستند، در ذهن خود یادآوری کنند.
تقلب می تواند به نوعی کمک برای گرفتن نمرة بالا باشد؛ از سوی دیگر می تواند ناجی برخی مطالب از یاد رفتة ذهن ما باشد.
بنده اگر روزی بخواهم تقلب کنم بیش تر برای فهم مطالب است و وجدانم اجازه تقلب در امتحان را نمی دهد!
درس را نمی فهمیم
به دو دلیل: الف) عدم درک دانش آموز: دانش آموز باید بداند که امتحان صرفاً برای نمره گرفتن نیست بلکه باید مطلبی را فرا بگیرد.
ب) عدم توجه دبیران و سخت گیری بیش از اندازه آنان: اگر دبیری، دانش آموزی را در هنگام تقلب دید، باید بدون تذکر، او را با یک اردنگی از کلاس بیرون کرده، نمرة آن درس را صفر دهد!
یک نوع آبروداری است!
تقلب در بین دانش آموزان به مشکلات آنان بستگی دارد. بعضی از دانش آموزان هستند که به خاطر مشکلات خانوادگی و یا دعوای پدر و مادر نتوانسته خوب درس خود را بخواند و چون دوست ندارد نمرة تک بگیرد رو به تقلب می برد و یا در بعضی خانواده ها به دلیل خراب بودن وضعیت مالی دانش آموز مجبور است که سرکار برود تا آبروی خانواده خود را حفظ کند و از درس خواندن باز می ماند و مجبور است تقلب کند و دیگر این که دانش آموز عادت به این کار کرده است و به امید این که روز امتحان تقلب می کند و نمرة قبولی می گیرد، درس خود را نمی خواند و این هر سه باعث شرمندگی جامعه و حتی خود دانش آموزان است و بر حیثیت جامعه هم لکه وارد می کند.
ملاک، فقط نمره است
علاقه کم تر به مطالعه، افزایش نمره به عنوان ملاک برتری و نه سطح فهم، عدم تأمل بر دروس با توجه به مدت کم آموزش نه چندان درست درس ها، عدم مانع در برابر این اقدام، عدم توجه دانش آموز به این که فهمیدن مهم تر از نمره است، کم بود مطالعه درسی و غیردرسی و ...
چون ملاک مدرسه برای قبولی و مدرک دادن به دانش آموزان فقط نمره است به خاطر همین، هرکس تلاش می کند که نمره قبولی بگیرد به هر شیوه که شده. اگر ملاک قبولی عوض شود دیگر کسی تقلب نمی کند و برای یادگیری امتحان می دهند.
همه تقلب می کنند!
البته هرکسی نظر خودش را دارد، اما من کسانی را دیده ام که تقلب می کنند فکر می کنم به دو علت بوده است. یکی آن که نمره هایشان بالا رود، تا وقتی کارنامة خود را نشان می دهند کسی بهشان دعوا نکند! مورد دوم که مهم تر است این که در وقت امتحان وقتی می بینند دیگران دارند تقلب می کنند و می بینند که دارد حقشان ضایع می شود برای این که حق خود را بگیرند چه از راه تقلب و چه از راه دیگر، با وسوسه های شیطانی این عمل را انجام می دهند و وقتی از آن ها می پرسیم: چرا تقلب کردی؟ می گویند: همه تقلب کرده اند! به همین علت است که تقلب بسیار رایج شده است. برای از بین بردن تقلب دو کار باید انجام داد: یکی این که باید به آن ها گفت که تقلب یک گناه است و دیگر آن که با تقلب فقط به خود ضربه می زنند. اگر این موضوع را درک کنند دیگر تقلب نمی کنند.
تنبلی، رهایی از زحمت درس خواندن
به نظر من دانش آموزان در اثر تنبلی و نخواندن درس این شیوه را رواج داده اند و فکر کم آوردن نمره آن ها را وادار به تقلب می کند. شاید هم دلیل دیگرش برای لذت این کار باشد، البته بیش تر دانش آموزان متقلب برای رهایی از زحمت درس خواندن خود را متکی بر تقلب می کنند.
ترک عادت موجب مرض است
زیرا اکثر دانش آموزان بی توجه به درس هستند و تقلب را یک راه حل می دانند که می توان از طریق آن یک نمره خوب بگیرند. تقلب، دلایل مختلف دارد. گاهی در اثر بی توجهی معلم است یا وسوسه شدن دانش آموز. در بعضی از دانش آموزان تقلب به خاطر تکرار به یک عادت تبدیل شده است و ترک عادت موجب مرض است.
تقلب در صورتی انجام می شود که انسان اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و وقتی که انسان، اعتماد به نفس خود را از دست بدهد نمی تواند درس بخواند. بعضی دیگر بر اثر ترس از پدر و معلم تقلب می کنند که باعث می شود دانش آموز تبدیل شود به انسانی که بدون تقلب نمی تواند به درس خود ادامه دهد.در این میان بعضی از دوستان هستند که دیگران را به خاطر ترسو بودن یا این که جرأت تقلب ندارد، وسوسه می کنند تا تقلب کند! به نظر من اگر انسان به خود بگوید که من می توانم تقلب کنم ولی نمی کنم، بهتر است و این گونه دوستان به درد دوستی نمی خورند؛ چرا که امام صادق گفته: نداشتن دوست بهتر از داشتن دوست ناباب است.